miercuri, 16 martie 2011

AEFC - UN AN DE LA ÎNFIINŢARE

Anul trecut, la sfârşitul lunii martie, s-a înfiinţat Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, organizaţie neguvernamentală care are ca scop atragerea tineretului în practicarea activităţilor cu caracter ecologic, a ecoturismulu şi a turismului specializat, în condiţii de deplină siguranţă şi cu respectatrea şi protejarea mediului înconjurător.
Înfiinţată de câţiva oameni pasionaţi, iubitori ai naturii, cu o foarte bogată experienţă în domeniul activităţii ONG-urilor, asociaţia răspunde nevoii de a avea şi în judeţul Dâmboviţa o organizaţie de profil.
Acum, la un an de la înfiinţare, Asociaţia Ecologică Floare de Colţ poate spune că nu a stat degeaba. Proiectele sale, proprii sau desfăşurate în parteneriat sau în colaborare cu alte organizaţii sau instituţii, se încadrează în patru programe mari: „Natura ne învaţă primii paşi în viaţă” – proiecte desfăşurate în mijlocul naturii, bazate pe metodele educaţiei non-formale, "Armonie şi culoare" – proiecte desfăşurate în special în instituţii de învăţământ, "Răspund prezent!" – proiecte de implicare şi responsabilitate socială,  "Edelweiss" – proiecte în străinătate sau în parteneriat cu alte ţări.
În cadrul primului program, AEFC a colaborat cu Inspectoratul Judeţean Dâmboviţa la „Olimpiada Naţională de Geografie” asigurând desfăşurarea aplicaţiei practice, în munţii Bucegi şi Leaota pentru cei peste 300 de participanţi din toată ţara. De asemenea, ca partener al Direcţiei pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa AEFC a asigurat programul la două tabere naţionale în luna august („Şcoala Curajului 2010” şi „Speo Alpin 2010”), la care au participat 110  tineri din ţară, iar în luna octombrie, la  „Şcoala de Educaţie Turistică pentru Tineret” la care au participat 30 de tineri din Judeţul Dâmboviţa. Ca proiecte proprii, în cadrul aceluiaşi program se numără „Primii paşi la munte” (26 de participanţi) şi „În dialog cu noi, în dialog cu muntele!” (115 participanţi), proiecte finanţate de Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret.
În ceea ce priveşte „Armonie şi culoare”, AEFC a fost prezentă în 2010 cu proiecţii de imagini la Şcoala „Diaconu Coresi” Fieni („Copii de ieri, copii de azi”), Şcoala „Matei Basarab” Târgovişte („Ziua Pământului”), la simpozionul organizat de Asociaţia Green Mountains în proiectul „Munţii Bucegi – Zonă ecologică” şi la „Târgul ONG-urilor din Judeţul Dâmboviţa” organizat de Centrul Europe Direct Târgovişte.
Programul „Răspund prezent!” s-a concretizat cu acţiuni precum „Un copac pentru viitor” – palntare de puieţi în zona Aninoasa, „Ziua Canionului 7 Scări” participare la acţiunea de ecologizare din masivul Piatra Mare, organizată de Asociaţia Floare de Colţ Braşov, „Munţii Bucegi – Zonă ecologică” proiect al Asociaţiei Green Mounatins – plantat puieţi în Bucegi zona Cocora, „Ţara lui Andrei” – proiect al Şcolii Vulcana de ecologizare a Văii Vulcanei, „Reciclând hârtia, salvezi un copac!” – proiect  de reciclare a maculaturii, demarat pe 5 iunie 2010 de Ziua Internaţională a Mediului, care continuă până în 5 iunie 2011, precum şi participarea la proiectul „Let’s Do It Romania” cu coordonare pe zona Fieni – Buciumeni.
Expediţia „Aventura Dolomiţi”, încadrată în programul „Edelweiss” a avut ca rezultate urcarea pe cel mai înalt vârf din Austria, Grossglohner – 3792m, precum şi parcurgerea de trasee alpine via ferrata în zona italiană a munţilor Dolomiţi.
Pentru anul 2011, AEFC şi-a propus, pe lângă continuarea activităţii în cadrul celor patru programe şi extinderea ariei preocupărilor sale. Aşadar, în urma depunerii dosarului de candidatură, Asociaţia Ecologică Floare de Colţ va prelua în custodie pe o perioadă de cinci ani, Rezervaţia Naturală Plaiul Domnesc. De asemenea, AEFC îşi propune deschiderea unui Centru de Educaţie Non Formală pentru copii şi tineret în oraşul Fieni, cu sprijinul primăriei şi a altor organizaţii, pentru a putea diversifica activităţile de atragere a copiilor şi tinerilor către activităţi ecologice şi ecoturistice, iar pentru că 2011 este anul voluntariatului, şi Asociaţia Ecologică Floare de Colţ face parte din Grupul de Acţiune Locală „Bucegi-Leaota”, se intenţionează ample acţiune de remarcare în Munţii Leaota şi de ecologizare în Munţii Bucegi, cu sprijinul voluntarilor.
Vă aşteptăm alături de noi!

Prundaru Marius

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu