marți, 31 iulie 2012

ZIUA RANGERULUI


În urmă cu 20 de ani, 31 iulie a fost declarată Ziua Rangerului de către Federaţia Internaţională a Rangerilor.
Rangerii sunt persoanele care se ocupă în principal, de asigurarea conservării şi protejării patrimoniului natural, cultural şi istoric situat în ariile protejate. Ei desfăşoară activităţi de ghidaj şi supraveghere a activităţii turiştilor, realizează intervenţii şi amenajări necesare activităţii de turism în aria respectivă. Rangerii colaborează cu localnicii din zonă, cu cercetători, cu fomaţiile salvamont sau salvaspeo, precum şi cu operatori turistici. Ei răspund de aplicarea legilor şi regulamentelor în ariile protejate şi de asigurarea securităţii turiştilor. Organizarea unor activităţi educative în centrele de vizitare sau pe teren, reprezintă componente obligatorii ale activităţii lor.
Aşadar, Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, având în custodie Rezervaţia naturală paleontologică Plaiul Domnesc, prin intermediul rangerilor săi a susţinut tabăra « Plaiul Domnesc – Junior Ranger 2012 », activitate care face pare din proiectul omonim, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România. Parteneri în acest proiect mai sunt: Grupul Şcolar « Voievodul Mircea » Târgovişte, Colegiul Naţional « Nicolae Titulescu » Pucioasa, Şcoala « Ion Ciorănescu » Moroeni, Primăria oraşului Fieni şi Primăria comunei Moroeni.
Pe parcursul a şase zile, în perioada 17-22 iulie 2012, cei 30 de tineri participanţi la tabără, selectaţi în urma unui concurs care s-a desfăşurat în cele trei şcoli, au învăţat o mulţime de lucruri despre natură, în special despre ariile naturale protejate.
După ce au fost înpărţiţi în echipe ei au făcut mai multe trasee de drumeţie în Munţii Bucegi şi Leaota pentru a vedea pe viu o serie de monumente sau rezervaţii (Cheile Răteiului, Peştera Rătei, Cheile Brăteiului, Cheile Orzei). O zi specială a fost cea dedicată Rezervaţiei Plaiul Domnesc. S-a făcut o amplă acţiune de ecologizare în zona limitrofă rezervaţiei şi s-au cules noi date despre alte klippe de calcar similare aflate în vecinătate. Asfel, în viitor suprafaţa ariei protejate ar putea să crească de la 0,5 ha la circa 3 ha.
Alte ateliere practice la care tinerii rangeri au participat au fost cele de orientare cu busola, căţărare sau coborâre pe coardă cu asigurare precum şi parcurgerea Parcului de Aventură din incinta Centrului de Vacanţă « Cerbul » Brătei – locaţia de cazare pe parcursul taberei. Cu toate că activităţile practice au fost predominante, la începutul şi la finalul taberei, tinerii rangeri au avut parte şi de teste teoretice pentru a demonstra ce au învăţat pe parcursul acestei săptămâni. Şi pentru că de obicei cunoştinţele dobândite direct « din teren » se reţin mult mai uşor, ei au trecut cu bine şi de aceste teste fiind răsplătiţi la finalul taberei cu felicitări, diplome de participare şi materiale promoţionale. 
O săptămână minunată şi plină de învăţăminte, atât pentru elevii participanţi şi profesorii lor cât şi pentru monitorii şi rangerii Asociaţiei Ecologice Floare de Colţ care i-au însoţit şi i-au îndrumat permanent.
Le mulţumim tuturor !
Prof. Marius Prundaru – Coordonator proiect



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu