sâmbătă, 5 iunie 2010

De Ziua Mediului, ajutăm natura! - 5 iunie 2010

Urmând îndemnul, “Veniţi şi voi, să plantaţi cu noi!” sâmbătă 5 iunie 2010, zi în care se sărbătoreşte Ziua Mondială a Mediului, şapte voluntari, reprezentând trei organizaţii: Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, Asociaţia de Turism Chindia şi ONCR – CL “Naparis” Pucioasa, au participat la una din activităţile proiectului “Munţii Bucegi – Zonă ecologică”, proiect iniţiat de Asociaţia Green Mountains, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi finanţat majoritar de Administraţia Fondului pentru Mediu.
          După deschiderea oficială a proiectului, care a avut loc la Hotelul Peştera, versantul vestic al muntelui Cocora a fost luat cu asalt de zeci de participanţi: iniţiatori, parteneri, finanţatori sau simpli voluntari, dornici să ajute natura să se regenereze, prin plantarea de puieţi. Entuziasmul a fost contagios, molipsindu-i pe toţi, de la mic la mare şi, profitând de vremea minunată, au fost plantaţi cu spor, peste 2000 puieţi de molid. Cu aceeaşi ocazie s-a făcut şi o inventariere parţială a stării marcajului bandă albastră, pe porţiunea Hotel Peştera – Piscul cu Brădet, constatări care au fost transmise personalului Salvamont aflat în patrulare în zona montană.
         Duminică 6 iunie 2010, cei şapte montaniarzi împreună cu câţiva copii au realizat o acţiune fulger de igienizare în zona Poiana Horoabelor, după care au făcut o incursiune pe Valea Tătarului, unde se află două peşteri – Peştera Ursului şi Peştera Tătarului – considerate cele mai înalte staţiuni de locuire umană din  paleolitic din România. Pentru viitor, Asociaţia Ecologică Floare de Colţ şi-a propus să iniţieze, in parteneriat cu Parcul Natural Bucegi şi cu Universitatea „Valahia” din Târgovişte, un proiect de cercetare sistematică şi protejare  a acesor peşteri din bazinul Văii Tătarului.
           Tot pentru a marca Ziua Mondială a Mediului, Asocaţia Ecologică Floare de Colţ a multiplicat şi distribuit „Ghidul Ecoturistului”, atât la cabana Bolboci, cât şi la o parte din turiştii aflaţi pe traseele montane, iar în parteneriat cu Şcoala „Diaconul Coresi” din Fieni a demarat proiectul „Reciclând hârtia, salvez un copac”, proiect inclus în programul „Răspund prezent!” care se va desfăşura pe parcursul primului semestru al anului şcolar 2010-2011.

Posta Nicolae
Consilier Ştiinţific AEFC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu