sâmbătă, 10 aprilie 2010

Olimpiada naţională de geografie - 9 aprilie 2010

Anul acesta, Olimpiada Naţională de Geografie a fost găzduită de Judeţul Dâmboviţa. După ce s-au întrecut între ei pe tărâmul cunoştinţelor teoretice, tinerii participanţi, aşa cum le stă bine unor geografi de elită, s-au întrecut de data aceasta pe ei înşişi, în proba practică. Cu sprijinul Asociaţiei de Turism Chindia (Prof. Darius Vasile Şerbănescu), Organizaţiei Naţionale Cercetaşii României – Centrul Local „Naparis Pucioasa” (Coordonator programe – Ileana Bocanciu) şi Asociaţiei Ecologice Floare de Colţ (Preşedinte – Prof. Marius Prundaru) cei 340 de tineri şi profesori din toată ţara, au celebrat Luna Pădurii sau Luna Plantării Arborilor, chiar în mijlocul naturii.
            Concret, vineri 9 aprilie 2010, participanţii împărţiţi în trei grupe, au parcurs un traseu în Munţii Bucegi / Leaota. Plecând de la Centrul de Vacanţă Cerbul, au urcat pe drumul forestier, până în Cheile Răteiului. Noroiul şi zăpada nu i-au oprit deloc din drum iar măreţia cheilor a fost răsplata pentru efortul lor comun. Coborând pe potecuţa îngustă şi abruptă, au ajuns apoi la pârâul Rătei, zglobiu şi sprinţar în lunile de vară, dar învolburat şi plin de însufleţire, în această perioadă când zăpezile se topesc. Sărind din piatră în piatră, luând uneori „apă la bord” sau pur si simplu desculţi, de la mic la mare, elevi, profesori şi monitori au traversat cu toţii apa. Următorul punct de interes pe la care au trecut cele trei grupe a fost intrarea în Peştera Rătei, monument al naturii, rezervaţie speologică şi captare de apă, în acelaşi timp. După o binemeritată pauză, bucurându-se de vremea minunată, participanţii şi-au continuat traseul, revenind la Centrul de Vacanţă Cerbul. Şi cum aerul curat şi proaspăt de munte face o poftă de mâncare grozavă, prin grija Direcţiei pentru Tineret a Judeţului Dâmboviţa, partener al acestei acţiuni, masa de prânz a fost servită tuturor la Centrul de Vacanţă Căprioara.
            Obosiţi, dar cu tolba plină de amintiri, geografii de mâine s-au îmbarcat în cele opt autocare şi au pornit către Târgovişte.
           Felicitări tuturor: profesori îndrumători, elevi şi monitori! Natura ne aşteaptă mereu în mijlocul ei, trebuie doar să o iubim şi să o respectăm!

Preşedinte AEFC,
Prof. Marius PRUNDARU



















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu