vineri, 27 februarie 2015

6. Ziua mondială a ONG-urilor

Aţi auzit vorbindu-se desul des despre ONG-uri şi despre societatea civilă. Dar ce sunt de fapt ONG-urile şi ce semnificaţie au ele pentru noi?
ONG înseamnă pe scurt, Organizaţie Non Guvernamentală sau o organizaţie cu personalitate juridică, non-profit, care lucrează independent faţă de activitatea guvernului. ONG-urile pot avea venituri dar nu profit, pot fi finanţate de stat sau de alte organizaţii, pot avea membri, voluntari sau specialişti angajaţi.
Scopul acestor oganizaţii este de a pune în comun munca şi priceperea membrilor săi, pentru a promova iniţiative şi valori în cadrul societăţii, urmând propria misiune şi viziune, pentru a aduce o schimbare în bine, prin proiecte, programe şi activităţi specifice.
În ceea ce mă priveşte, pasionată fiind de turismul montan, în anul 1989 am descoperit Asociaţia de Turism Chindia, organizaţie în cadrul căreia am activat 25 de ani (1989 – 2013), dintre care 13 ani am fost şi în conducerea ei. O perioadă îndelungată, în care am avut ocazia să învăţ foarte multe lucruri despre munţi, despre oameni, despre viaţă în general şi mai ales despre mine însămi. După multe călătorii, multe bariere depăşite şi mulţi prieteni pe care mi i-am făcut în ţară şi în lume am înţeles că trebuie încerc să transmit şi altora din experienţa acumulată. Astfel a luat fiinţă programul „Educaţie prin Turism”, în cadrul căruia am realizat 40 de etape de tabere pentru copii şi tineret.
Şi pentru că în firescul vieţii am şi eu doi copii, iar ei ajunseseră la vârsta purtătorilor de eşarfe, ne-am făcut cercetaşi! Am intrat aşadar toată familia, în Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” – Centrul Local „Naparis” Pucioasa, în anul 2008.
ONCR este în acest moment cea mai mare Organizaţie Non Guvernamentală pentru copii şi tineret din ţară, care numără peste 3000 de membri, în 75 de centre şi grupuri de iniţiativă din peste 30 de judeţe. Deviza cercetaşilor este: „Lasă lumea un pic mai bună decât ai găsit-o!”
Şi pentru că în judeţul Dâmboviţa era nevoie şi de o organizaţie cu profil ecologic, am fost în spatele înfiinţării Asociaţiei Ecologice Floare de Colţ, în martie 2010. În cei cinci ani de existenţă, AEFC a avut o activitate constant crescătoare, implicând în activităţi şi proiecte un număr considerabil de iubitori ai muntelui. Din programul „Natura ne învaţă primii paşi în viaţă” s-au derulat deja 47 de etape, în care au fost implicaţi 2642 de oameni (copii, tineri, părinţi, bunici, profesori, monitori) în activităţi şi proiecte în zona montană.
Iar în prezent, pentru că experienţa mă obigă, pun umărul la înfiinţarea a două noi organizaţii: prima este Chindia Jurasic Park, care se vrea o continuare a spiritului Asociaţiei de Turism Chindia, pentru cei cu mai mulţi ani în spate, dar cu sufletul încă tânăr, iar a doua este Asociaţia Geografică „George Vâlsan”, asociaţie studenţească pentru tinerii studenţi geografi (dar nu numai), care să le faciliteze accesul la activităţi şi proiecte specifice vârstei şi pasiunii lor.
Aşa că întrebarea e simplă. 
Eşti membru într-un ONG?


Ileana Bocanciu



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu