luni, 13 iulie 2015

17. Cupa Floare de Colț - Un succes deplin!

Vacanța a început iar zilele toride de vară sunt mult mai ușor de suportat la munte, în susurul blând al izvoarelor și foșnetul răcoros al pădurilor. Astfel a început, cu multă voie bună, în mijlocul naturii,  Cupa Floare de Colț - Ediția I, concurs organizat în perioada 6-9 iulie 2015 de Asociația Ecologică Floare de Colț.
La concurs au fost selectate să participe opt echipe („Aqua albasră”, „Bufnițele verzi”, „Condorii Galbeni”, „Flacăra roșie a vieții”, „Full argint”, „Peștișorii aurii”, „Portocalii veseli” și „Ursuleții maronii”), formate din câte 5 tineri, cu vârsta între 14 și 35 de ani  reprezentând opt școli sau organizații din județul Dâmbovița (Cercul Ecologic „Coresi” Târgoviște , Colegiul Național „Constantin Cantacuzino” Târgoviște, Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Pucioasa, Colegiul Național „Constantin Carabella” Târgoviște, Asociația Sportivă „Viitorul” Pucioasa, Școala „Mihai Viteazul” Târgoviște, Școala „Coresi” Târgoviște, Liceul Tehnologic „Nicolae Ciorănescu” Târgoviște).
Cei 40 de participanți s-au întrecut în cele patru zile, în probe specifice: drumeție montană, orientare turistică, alpinism, speologie și cros montan. Activitățile s-au desfășurat în Munții Bucegi și Leaota, locația de cazare fiind la Centrul de Agrement Căprioara, administrat de SC Carpatmontana Serv SRL. Probele obligatorii de concurs, au fost completate cu activități distractive precum jocuri,  dans, foc de tabără sau marea bătălie cu apă.
Chiar dacă a fost un concurs, iar unele echipe au realizat un punctaj mai mare decât altele, cu toții s-au simțit cîștigători în această tabără: tineri participanți, monitori sau însoțitori, personalul taberei. Au fost acumulate multe cunoștințe noi și folositoare, s-au legat multe prietenii, s-au învins temeri și obstacole aparent de netrecut, s-a lucrat în echipă, spiritul de fair play a fost la înălțime, iar la depărțire s-a lăsat cu lacrimi...
Proiectul face parte din programul „Natura ne învață primii pași în viață”, program care numără acum 2843 de participanți. A fost realizat în parteneriat cu Organizația Națională „Cercetașii României” – Centrul Local „Naparis” și finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Dâmbovița.

Președinte AEFC,
Prof. Marius Prundaru

IMPRESII

„Nimic nu a avut un impact mai mare asupra abilităților noastre de orientare decât tabăra „Cupa Floare de Colț”. Dacă de la început am pornit cu ideea că în pădure te poți rătăci, acum plecăm cu convingerea că dacă te rătăcești, poți ajunge înapoi la stradă urmând marcajele turistice. Rapel, cățărarea pe stâncă, explorarea de peșteri, cros montan, acestea sunt câteva dintre activitățile taberei. Bineînțeles efortul fizic ne-a solicitat, dar chiar și la epuizare ne-am găsit refugiul alături de focul de tabără. Credem că tabăra a fost un succes și că o ediție următoare va fi pe măsura celei de anul acesta și cred că oamenii ar trebui să trăiască experiența pe care am trăit-o noi în aceste trei zile. Dincolo de beneficiile fizice pe care le-am dobândit executând toate probele, ne-am și distrat pe cinste. Chiar în lipsa internetului am reușit să găsim distracție chiar aici. Deși aceasta este o pagină cu impresii, nu ne putem abține să le mulțumim doamnei Ileana, domnului Marius, domnului Nini, domnului Vali și desigur doamnei profesoare Cătărea Nicoleta care ne-a adus la cunoștință existența acestei tabere.”
 „Momentele petrecute la Căprioara în aceste patru zile au fost de neuitat. În prima zi am fost la rapel, la cățărat și la Peștera Onicăi. A fost interesant dar în același timp și obositor. În a doua zi am participat la crosul montan pe echipe, unde am fost fermecați de priveliștile pline de verdeață. După-amiază am luat parte la proba de orientare turistică, unde am învățat cum să folosim corect o busolă. Pe seară, ne-am adunat în jurul unui măreț foc de tabără. Am copt porumb și am cântat cântece. După o noapte de cântece și veselie ne-am trezit cu greu, pentru ultimele ore petrecute aici. Aceste ore au fost o mare bucurie, având loc o bătaie cu apă și apoi premierea echipelor. A fost o experiență frumoasă pe care cu toții am repeta-o bucuroși. Am învățat să lucrăm în echipă și să ne orientăm în natură.”
„Această tabără ne-a învățat lucruri pe care unii dintre noi, credeau că vor fi greu de realizat, dar s-a dovedit că nu aveau dreptate. Alpinismul și rapelul au fost foarte ușoare și distractive. Monitorii au fost ca și părinții noștri pe toată durata taberei.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu