sâmbătă, 28 iulie 2018

Munţomanul voluntar 23-26 iulie 2018


MUNȚOMANI VOLUNTARI PE CĂRĂRILE BUCEGILOR


Asociaţia Chindia JurasicPark în parteneriat cu Școala Gimnazială "Coresi" din Târgoviște, cu finanţare din partea Primăriei Municipiului Târgoviște, a organizat şi susţinut, în perioada 23-26 iulie 2018, o tabără educativă de voluntariat şi educaţie nonformală în Munţii Bucegi - zona Padina. Toate activitățile au avut sprijin logistic și din partea Asociației Ecologice Floare de Colț, cea care a asigurat baza materială (corzi, hamuri, căști, carabiniere etc.) pentru activitățile de alpinism (cățărare / rapel). Timp de 4 zile, cei 36 de tineri, cu vârste între 11 și 14 de ani, mulți dintre ei aflați cu noi la mai multe tabere similare, au avut ocazia să facă faţă la o mulţime de provocări.

În prima zi,  tinerii au făcut cunoştinţă unii cu alţii și au fost organizați în 3 echipe la care au fost repartizați atât profesori coordonatori, cât și monitori. Apoi, echipați de drumeție, au plecat prin Cheile Coteanului spre Cheile Tătarului și au primit explicații despre formele de eroziune ale apei asupra calcarului, forme vizibile sub formă de exocarst (chei, lapiezuri, doline, izbucuri) sau endocarst (peșteri, avenuri). Cu materiale corespunzătoare (vopsea, pensule, perie de sârmă etc.), tinerii montaniarzi au intrat pe traseul Valea Tătarului – Peștera Tătarului - șaua Deleanu pentru a inventaria semnele cu marcajul „triunghi galben” și a reface o bună parte din ele. De asemenea, în zona de gol alpin, au construit câteva „momâi”, necesare pentru orientarea turiștilor pe vreme rea. Seara, la pensiunea Gură de Rai, au continuat prezentările legate de masivul Bucegi și despre potențiale pericole în munți. De asemenea, în zona de club s-au desfășurat un animat concurs de tenis de masă sau multe jocuri de cabană, specifice vârstei.
Zilele următoare au fost dedicate unor interesante tururi de orizont spre crestele Bucegilor sau pentru drumeții la Rezervația „Turbăria Lăptici” și grota artificială din Cheile Tătarului. La întoarcerea din fiecare tură, tinerii montaniarzi au făcut și ecologizare adunând gunoaiele/deșeurile lăsate de turiștii mai puțin educați care bântuie pe drumurile Bucegilor. De asemenea, în funcție de evoluția vremii (în ciuda prognozei meteo, nu prea ne-a plouat), s-au desfășurat și atelierele de cățărare (normal, asigurată – „în manșă”) pe o stâncă de 15-20 m din Vărăria Mică sau rapel (de asemenea, cu asigurare) pe un alt traseu, mai lung, de peste 30 de metri. Adrenalina, specifică tinereții, a fost „activată”, iar cei mai curajoși și mai antrenați au repetat ambele probe.
Binențeles, nu putea lipsi o etapă de prezentare a frumuseților Bucegiului, adică un moment dedicat vizitării Peșterii Ialomiței, un obiectiv turistic inedit, amenajat anii trecuți la standarde europene, moment „împănat” cu informații științifice, dar și cu legende.
Conform tradiției, în ultima seară, s-a organizat un mic foc de tabără, un bun prilej de a repeta cântece de munte sau de a face demonstrații de gimnastică și a continua jocurile copilăriei.
La finalul taberei, toţi participanții au primit titlul de "Munțomani voluntari", pentru faptul că au reuşit să-şi depăşească limitele şi să parcurgă cu succes toate probele acestei tabere, „titlu” consemnat și pe o diplomă specială sau pe o frumoasă insignă. De menționat că dintre cei 40 de participanți, 12 au purtat cu mândrie și eșarfa de cercetaș, ca membri ai Centrului Local „Naparis” al Organizației Naționale „Cercetașii României”.


Felicitări tuturor pentru dăruirea cu care s-au implicat în acest proiect!
Vă aşteptăm alături de noi şi la acţiunile viitoare!
  

Nicu Posta - Coordonator proiect




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu