sâmbătă, 3 august 2019

SĂNĂTATE PRIN MIŞCATE - AVENTURI CU CERCETAŞII - 29 iulie - 2 august 2019


Vacanţa de vară e în plină desfăşurare, timp în care, taberele tematice montane sunt o alegere ideală pentru petrecerea ei, într-un mod cît mai plăcut şi util.
În perioada 29 iulie - 2 august 2019, Asociaţia Ecologică Floare de Colţ a susţinut o amplă activitate în zona Padina din munţii Bucegi. Proiectul "SĂNĂTATE PRIN MIŞCARE", finanţat de Consiliul JudeţeanDâmboviţa  a avut ca beneficiari 32 de tineri din judeţ, care au avut ocazia să-şi facă noi prieteni, printre cei 32 de participanţi la proiectul "AVENTURI CU CERCETAŞII", proveniţi din Centrul Local "Dacia Felix" Mioveni  - Organizaţia Naţională "Cercetaşii României". Cele două acţiuni s-au desfăşurat simultan, având acelaşi program, tinerii având astfel de învăţat, unii de la alţii şi cu toţii de la liderii şi monitorii însoţitori, dar mai ales de la natură.
După o primă pauză la Centrul de Informare şi PromovareTuristică din Fieni, unde participanţii au primit hărţi pliante şi flaiere cu informaţii, despre zonele care urmau să fie vizitate, a urmat o pauză de "aclimatizare" în Şaua Dichiu, punct de răspântie şi prilej pentru un tur de orizont, într-o atmosferă rece, cu vânt tăios.
Sosiţi în bazinetul Padina, la Pensiunea Gură de Rai, unde ospitalierele gazde ne-au ospătat pe săturate, vremea s-a îndreptat şi am pornit spre Rezervaţiile "Turbăria Lăptici" şi "Cheile Tătarului", puncte de maxim interes în zonă, pe care le-am explorat pe îndelete.
Ziua a doua, cea mai stabilă din punct de vedere meteorologic, a fost destinată parcurgerii unui traseu de drumeţie, pe cât de lung, pe atât de interesant şi plin de simboluri. Plecând din Padina (1500m), împărţiţi în echipe şi echipaţi corespunzător pentru o zi parcursă în mijlocul naturii, la altitudini mari (bocanci, rucsac de tură, pelerină de ploaie, apă şi mâncare, şapcă sau fes pentru protecţia împotriva razelor ascuţite ale soarelui), am sosit în zona Peştera la circa 1600m.
De aici am început urcuşul, deloc uşor, pe Piciorul Babelor (cruce albastră), până la 2200m, unde am vizitat celebrele monumente ale naturii "Babele" şi "Sfinxul". Am continuat apoi traseul, pe platoul Bucegilor (bandă galbenă), până în Şaua Şugărilor, unde am făcut o pauză mai lungă, prilejuită de o ceremonie specific cercetăşească.
Într-un cadru cu adevărat somptuos, avînd în jur Creasta Obârşiei, releul Coştila sau stânci cu forme bizare, iar în fundal vârful Omu şi Colţii Morarului, cinci dintre cercetaşi au depus promisiunea şi au primit eşarfa specifică, simbol purtat de pese 30 de milioane de cercetaşi din toată lumea.
Cu forţele refăcute, am pornit pe sub "Cerdac", până în şaua Văii Cerbului, un nou punct de referinţă pentru masivul Bucegi, o cumpănă de ape penru bazinul Văilor Prhova şi Ialomiţa. Pentru că vremea se menţinea în continuare bună, iar forţele noastre nu erau încă epuizate, am continuat urcuşul, până pe cel mai înalt vârf din Bucegi, Vârful Omu (2507m), locul unde se află şi cea mai înaltă staţie meteorologică din ţară, acesta fiind în acelaşi timp şi cel mai înalt punct locuit permanent din România. Întoarcerea s-a făcut pe valea Obârşiei (bandă albastră), iar masa de seară a fost unanim apreciată!
Dimineaţa zilei de miercuri a fost dedicată, activităţilor de speologie, vizitându-se Peştera Ialomiţei (amenajată pentru vizitare) şi Peştera Pustnicului din apropiere, o peşteră fără nicio amenajare, dar cu multipli şi diverşi vizitatori, după cum am putut constata, în urma activităţii de ecologizare pe care am realizat-o aici. Am putut astfel compara şi înţelege, diferenţele dintre un mediu subteran amenajat şi unul neamenajat şi care este impactul activităţilor umane asupra mediului cavernicol.
După-amiază, cei câţiva stropi de ploaie, nu au reuşit să intimideze participanţii la concursul de orientare turistică, desfăşurat cu ajutorul busolelor şi al fişelor de concurs, aceştia descurcându-se foarte bine cu azmutul, numărul de paşi ori reperele pe care erau fixate posturile.
Ziua a patra, a fost dedicată activităţilor de căţărare la stâncă şi coborâre în rapel cu asigurare, atelierele desfăşurându-se în poligonul din "Vărăria Mică". Chiar dacă vremea a fost umedă şi chiar ploioasă uneori, toţi cei care au dorit să-i pună la încercare curajul şi îndemânarea au reuşit să se descurce fără probleme.
Şi pentru că după-amiază vremea s-a îndreptat, un nou traseu foarte frumos a fost parcurs, până la Cascada Burlacului de pe Valea Horoabelor. Şi pentru a încheia ziua în spirit civic, o acţiune de ecologizare s-a desfăşurat ad-hoc, mai mulţi saci de gunoi colectându-se, într-un timp relativ scurt, din bazinetul Padina, această zonă atât de mult vizitată, dar din păcate nu la fel de mult protejată.
Ultima seară a fost specială, în jurul focului de tabără, pe acorduri de chitară cu gogoşi fierbinţi şi multă, multă veselie!
Vineri ne-am luat rămas bun, după ce toată lumea a primit felicitări şi diplome pentru implicatea în activităţi. Cercetaşii din Argeş, au mai rămas apoi în Târgovişte, pentru a vizita Mănăstirea Dealu şi Curtea Domnească.
Sperăm ca toată lumea să fi petrecut o minivacanţă minunată, iar prieteniile care s-au legat, atât între tineri cât şi între monitorii coordonatori să fie de lungă durată şi cu viitoare rezultate.
Mulţumim tuturor participanţilor pentru implicarea şi dăruirea cu care au luat parte la aceste activităţi, programul "Natura ne învaţă primii paşi în viaţă", ajungînd astfel la 4286 de paricipanţi, în cele 87 de etape ale sale.
Vă aşteptăm alături de noi pe cărările munţilor, pentru că vacanţa continuă cu proiectele: "Şcoala muntelui e şcoala vieţii" şi "Natură şi aventură" care vor fi implementate de Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, precum şi "Munţomanul curajos", alAsociaţiei Chindia Jurasic Park, proiecte finanţate de Ministerul Tineretuluişi SportuluiI, destinate tinerilor iubitori de natură.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu