miercuri, 15 septembrie 2021

EDUCAŢIE MONTANĂ PENTRU TINERET - Proiect la final

            În perioada 2-6 august 2021, la Complexul Turistic Cerbul situat la limita dintre masivele Bucegi și Leaota, s-au desfăşurat activităţile teoretice şi practice ale unei tabere tematice, de educație montană pentru tineret, organizată de Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, în parteneriat cu Asociaţia Chindia Jurasic Park, cu finanţare din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Un număr de 32 de tineri, din școlile: Măneşti, Tătărani, Căprioru, Perşinari, precum şi de la Liceul "N. Ciorănescu" Târgovişte" coordonaţi de monitori ai asociaţiei, au deprins tainele muntelui participând la multiple activităţi de alpinism, speologie, orientare cu busola, ecologizare şi refacere a marcajelor turistice din zonă.

            Astfel, prima zi, a fost dedicată unei inedite drumeții pe o potecă bine întreținută care duce spre captarea construită în 1952, a cursului pârâului Raciu. Au fost văzute galerii antropice sau mici abri-uri, apărute lângă vijelioasa apă, plină de săritori și cascade.

            Ziua a doua a fost dedicată zonei carstice Rătei, cu drumeţie până în Cheile Răteiului, prilej de a face tururi de orizont spre Cariera Lespezi sau spre Bucegi, de a vorbi despre exocarst (chei, lapiezuri) sau de a explora endocarstul din Peștera cu bolovan din chei, de a mânca zmeură sau chiar fragi, de a vedea șisturi cristaline de Leaota sau chiar cuarțite. După amiaza a fost dedicată atelierului de orientare sportivă, de învățare a lucrului cu busola și alergării, în echipe, pe un traseu-școală, format din 11 posturi.

           Ziua a treia a fost alocată unor probe pline de adrenalină, cățărarea pe stâncă (tip manșă, adică asigurată) și rapelul. Faptul că o parte din copii au făcu probele de două ori, spune, totul, despre interesul lor pentru acest tip de activitate, iar cealaltă jumătate de zi a fost folosită pentru ecologizarea traseului spre Căprioara și pentru refacerea unor marcaje pe același traseu.

            Câteva obiective turistice din zonă (Hidrocentrala Dobrești, fosta colonie muncitorească Dobrești, tabăra Vânătorul, Cheile Orzei, Lacul Scropoasa) au fost abordate în următoarea zi, de-a lungul unei grele, dar frumoase drumeții de aproape 8 ore. Probă de anduranță, dar și de lucru în echipă. A urmat pregătirea clasicului foc de tabără, iar seara a fost condimentată cu cântece de munte, interpretate la chitară.

            La final, elevii au primit diplome și insigne, dar cel mai mare câștig a fost, au recunoscut ei și cadrele didactice, marele bagaj de cunoștințe și informații despre munte, despre educația montană, însuşită prin intermediul metodelor non-formale.

            Acest proiect face parte din programul "Natura ne învaţă primii paşi în viaţă" şi va contribui astfel la promovarea şi protejarea Rezervaţiilor şi monumentelor din Parcul Natural Bucegi şi va stimula participarea tinerilor la activităţi de educaţie ecologică montană.

Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, membră a Fundaţiei pentru Tineret Dâmboviţa și a Grupului de Acţiune Locală „Bucegi-Leaota”, implementează în perioada 15 iulie - 15 septembrie 2021, în parteneriat cu Asociaţia Chindia Jurasic Park şi cu finanţare din partea Consiliului Judeţean Dâmboviţa, proiectul "EDUCAŢIE MONTANĂ PENTRU TINERET".

Scopul proiectului este stimularea participării tinerilor din judeţul Dâmboviţa la activităţi recreative şi de timp liber, în domeniul turismului montan specializat, ca formă de promovare a unui stil de viaţă sănătos şi de reducere a riscului de apariţie a obezităţii în rândul acestora.

Alături de elevi au fost şi de această dată, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa - Biroul de Siguranţă Şcolară care au completat armonios programul taberei, prin campania "Vacanţă în siguranţă".

Bocanciu Ileana

Preşedinte AEFC, coordonator proiect


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu