luni, 9 ianuarie 2023

File de poveste prin Munţii Bucegi - 9 ianuarie 2023

La începutul anului 2022, un grup de 40 de cercetași din Centrului Local "Aventura" Pitești a sosit în tabăra Căprioara, pentru organizarea unui Camp de iarnă, la întâlnirea masivelor Bucegi și Leaota. Zona frumoasă, traseele parcurse și probele susținute împreună cu voluntarii Asociației Ecologice Floare de Colț (AEFC) au impresionat pe tinerii montaniarzi astfel că, în vara aceluiași an, au revenit în Munţii Bucegi pentru a participa la proiectul "Tânărul Ranger Cercetaș", proiect finanțat de Consiliul Județean Dâmbovița și implementat de Asociația Chindia Jurasic Park.

În perioada 6-8 ianuarie 2023, același nucleu de tineri cercetași, din cadrul Organizaţiei Naţionale "Cercetaşii României" - Centrul Local "Aventura" Pitești a revenit la tabăra Căprioara pentru a cunoaște, alături de monitorii AEFC,  alte locuri minunate din zona sudică a Bucegilor. Proiectul derulat în cadrul simbolic “În lumea lui Peter Pan - Ţara de nicăieri”, a cuprins multe probe specifice turismului montan (echipamentul individual, pericole în munți, orientare turistică și orientare sportivă cu busola, marcaje turistice etc.), dar și o drumeție interesantă pe traseul marcat cu „cruce albastră”, pornind de la Tabăra Căprioara – Tabăra Cerbul – Hidrocentrala Dobrești – Valea Ialomiței (până la Podul lui Baltag) – culmea Orzei, cu coborâre la Lacul Scropoasa – Cascada "Șapte Izvoare", drumeție în cadrul căreia micuții montaniarzi au căutat și desigur au găsit, cei 15 eroi de poveste (Peter Pan, Clopoțica, căpitanul Hook, Tiger Lili, familia Darling, îndienii, Băieţii Pierduţi şi câinele Nana). Pe parcursul traseului au primit informații despre obiectivele industriale din zonă (hidrocentrala Gâlma, banda rulantă care duce calcar de la cariera Lespezi, hidrocentrala Dobrești, barajul din cheile Orzei etc.) sau despre văile și crestele care împânzesc frumoasa zonă parcursă.

Vremea minunată a permis derularea și a altor ateliere, organizate fie de către monitorii AEFC (inițiere în rapel cu coborâre pe pantă medie, concurs de orientare cu busola), fie chiar de cercetașii cu mai multă experiență, din grupa de vârstă temerari, probe apreciate de colegii lor mai mici (prim ajutor, supraviețuirea în natură, orientare în teren, traseu aplicativ - testare condiție fizică). Desigur, serile s-a încheiat pe acorduri de chitară, iar diminețile au început, cu celebra gimnastică de înviorare!

După aceste trei zile pline de activități, cercetașii au plecat profund impresionați de cele văzute și auzite și au promis că vor reveni în zona montană a județului Dâmbovița, poate chiar să organizeze un concurs național, cu sute de cercetaşi din toată ţara.

În lume activează astăzi peste 50 de milioane de cercetaşi în peste 200 de ţări şi teritorii iar Organizatia Naţională - "Cercetaşii României", cea mai mare organizaţie de tineret din ţară, numără în prezent peste 6000 de membri activi, în cele 83 de centre locale.

 



https://damboviteanul.com/2023/01/09/file-de-poveste-prin-muntii-bucegi/?_unique_id=63bbd2fd90aac&fbclid=IwAR1y38iY1HxKaa6xtVNHs7HW3vHNUpu-8uH-mg3-mj4iYwnClZ4i09VgkD4 

https://oficialmedia.com/40-de-cercetasi-in-cautarea-lui-peter-pan-in-muntii-bucegi/

https://tvonlineripostapenet.ro/asociatia-chindia-jurasic-park-tanarul-ranger-cercetas-file-de-poveste-prin-muntii-bucegi/?fbclid=IwAR34wUn7kI9cLz0g-J20Ho9-OFefHJ_9LhWa0ls4mJOz1V6ov1xlN9EOthg

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu